Casestudy 
Het succesverhaal van IPCO
IPCO 16

De rol van Wouter van der Enden bij IPCO is langzaam maar zeker gegroeid. In 2009 kwam hij als bekende van eigenaar Nico de Leeuw binnen voor een tijdelijke klus. Hij begon in het magazijn, hield zich bezig met productontwikkeling van bestaande gereedschappen en leerde het bedrijf doorgronden op de inkoopafdeling. Later stapte hij op eigen initiatief in de schoenen van bedrijfsleider Marcel Balkestein. Wouter werd klaargestoomd door zijn voorganger en heeft inmiddels een deel van de aandelen van Nico overgenomen. Dat is één van de diensten waar Hak + Baak om de hoek komt kijken bij IPCO.


Wouter van der Enden maakt van deze casestudy gebruik om de dienstverlening van Hak + Baak uit te lichten.

Nico de Leeuw startte in 1989 in Dordrecht met IPCO. Het doel was duidelijk: zijn klanten bedienen met toebehoren voor pijpleidingen. De manier waarop was ook direct duidelijk: doen wat je zegt en je klanten zo goed mogelijk helpen! IPCO levert alles wat nodig is bij het aanleggen en onderhouden van pijpleidingen.

Klantenkring en portfolio uitbreiden

Eén jaar na de oprichting kwam Armand Boogert Nico de Leeuw op commercieel vlak ondersteunen. Wouter: “Als commercieel leider heeft Armand de klantenkring en productportfolio uitgebreid. Samen hebben zij IPCO groot gemaakt, door steeds meer producten toe te voegen en klanten optimaal te ondersteunen.”

Meer dan een handelsonderneming

Maar IPCO is meer dan een handelsonderneming. Wouter: “Wij bedienen een brede groep afnemers. Voornamelijk water-, gas- en energiebedrijven, maar ook procesindustrieën, aannemers en installateurs. We zijn actief in de petrochemie, offshore en aannemerij. En we ontwikkelen, produceren en assembleren gereedschappen. Voor de toepassing geven we trainingen en beschikken we over een dealernetwerk in het buitenland. Voor al deze activiteiten beschikt IPCO over vijfentwintig medewerkers.”

Toebehoren voor pijpleidingen

“Wij leveren alles wat nodig is bij het aanleggen en onderhouden van pijpleidingen. Denk bijvoorbeeld aan corrosiebescherming bij verbindingen tussen pijpleidingen”, legt Wouter uit. De gereedschappen zijn toegespitst voor specifieke doeleinden. Het zijn bijvoorbeeld boren, waarmee onder druk gaten in pijpleidingen geboord kunnen worden. “De onderdelen laten we door machinefabrieken produceren, waarna onze eigen mensen de assemblage verzorgen. Ons werk is heel breed en alles bij elkaar maakt het IPCO tot wat het nu is.”

IPCO 3
Vanzelfsprekende samenwerking

Wouter: “Inmiddels is Marcel met pensioen en ben ik volledig bedrijfsleider. Dat bevalt goed. Onderdeel van mijn taak is IPCO klaar te maken voor de toekomst. Daarom zijn Nico en ik in gesprek gegaan over de bedrijfsopvolging. Nico is 67 jaar oud en werkt op de achtergrond nog mee. Bij die bedrijfsopvolging speelt Hak + Baak een belangrijke rol.” IPCO maakt al twintig jaar gebruik van hun diensten. “Arie de Waard was onze accountant en ging op in Hak + Baak. Onze samenwerking is bijna vanzelfsprekend tot stand gekomen. Zij ondersteunen ons inmiddels op drie vlakken.”

Loonadministratie en personeelszaken

“Denise van der Wildt is de vaste contactpersoon voor onze loonadministratie”, vervolgt Wouter. “Daarnaast kunnen we voor verschillende personeelszaken, zoals pensioenen, ook altijd bij haar terecht. Ze helpt ons met contracten en wetgeving. Daar hebben wij geen omkijken naar. Als relatief klein bedrijf, zonder eigen HR-afdeling, vertrouwen we volledig op de expertise van Hak + Baak.”

Accountancy

Kees Luijendijk heeft als accountant het stokje alweer enkele jaren geleden overgenomen van Arie de Waard. Wouter: “Accountancy was de reden waarom we bij Hak + Baak terecht kwamen. Kees verzorgt de jaarrekeningen en is onze adviseur en sparringpartner. Erwin de Vos is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op administratief vlak. Zij komen regelmatig bij ons over de vloer.” Behalve in zijn functie als accountant, houdt Kees zich ook bezig met de bedrijfsopvolging.

Bedrijfsopvolging

Wouter: “Naast Kees, is Bram Baak daar als sparringpartner en deskundige bij betrokken. Ze hebben oog voor alle belangen en bewaren een bepaalde neutraliteit. Ze adviseren over de toekomst van IPCO. Daarin zijn ze neutraal én realistisch. Ze bedenken ‘wat-als-scenario’s’ en hebben een project opgezet om tot een stabiele en toekomstbestendige vorm van aandelen-overname te komen. We willen het allemaal in één keer goed doen. Het proces is inmiddels afgerond.”

Adviseur & begeleider

“Wij zijn echt zeer tevreden over de dienstverlening van Hak + Baak”, concludeert Wouter. “We houden elkaar scherp, de verhoudingen zijn goed en wij zijn altijd welkom. De medewerkers zijn neutraal en betrouwbaar, maar het zijn ook erg prettige mensen!” Hij vervolgt: “We passen bij elkaar: we zijn grote bedrijven, maar niet té groot. De verhoudingen blijven daardoor persoonlijk. Zij stralen ook een grote onderlinge verbondenheid uit. Nu we aandelenoverdracht gerealiseerd hebben, blijft Hak + Baak ook in de toekomst van waarde als adviseur en begeleider!”

Kees Luijendijk 9819

Meer weten over deze case of onze diensten?
Neem contact op met Kees.


Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en we houden u op de hoogte van het laatste nieuws!

Abonneren

Volgt u ons al?

Contactgegevens

Hak + Baak
Stationspark 100
3364 DA Sliedrecht

0184 42 03 28 info@hakbaak.nl Algemene voorwaarden support Windows support MacOS