HakBaak Skip Navigation Links
PLUSpunten
Diensten
Actueel
Cliëntenportaal
Contact
Logo Hakbaak

Actualiteiten

Fiscaal nieuws

Vacatures

Ook door dga geërfd bloot eigendom valt onder tbs-regeling

Stel, je hebt een bv die op grond van een recht van vruchtgebruik gevestigd is in een pand van je ouders. Wat gebeurt er nu wan- neer de ouders overlijden, en je zelf het pand erft? Dan erf je dus het bloot eigendom, en daarvoor geldt de terbeschikkingstellingsre- geling (tbs-regeling). Dat betekent dat het pand niet in box 3 (met relatief lage rendementsheffing) terecht komt, maar in box 1, waarvoor een progressief tarief geldt dat kan oplopen tot 52 %.

Dat de tbs-regeling geldt in dit soort gevallen, is onlangs bepaald door de Hoge Raad in navolging van het Hof Den Bosch. Volgens de Hoge Raad en het Hof had de wetgever bij terbeschikkingstel- ling ook gedoeld op een gesplitste aankoop, waarbij de bv het vruchtgebruik krijgt en de aanmerkelijkbelanghouder (AB-houder) het bloot eigendom. Het doet er niet toe hoe de splitsing tussen bloot eigendom en vruchtgebruik is ontstaan. De AB-houder hoeft niet zelf het recht van vruchtgebruik door de bv te hebben gevestigd.

Ons advies: probeer dit soort onaangename verrassingen te voorkomen door middel van een goed testament! Het pand zou bijvoorbeeld aan een broer of zus van de dga vermaakt kunnen worden.
Nieuwsberichten
Samenwerking accountantskantoren
Geërfde woning kan financiële problemen geven
Btw-truc van gemeente was misbruik van recht
Wonen in het huis van je kinderen – en dan?
Ook door dga geërfd bloot eigendom valt onder tbs-regeling
Archief
september 2016
november 2013
juli 2012
Hak+Baak
Stationspark 100
3364 DA Sliedrecht
Postadres
Postbus 327
3360 AH Sliedrecht
T 0184 42 03 28
E info@hakbaak.nl
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Disclaimer
Klokkenluidersregeling
Klachtenregeling Verwerkersovereenkomst
twitter