HakBaak Skip Navigation Links
PLUSpunten
Diensten
Actueel
Cliëntenportaal
Contact
Logo Hakbaak

Actualiteiten

Fiscaal nieuws

Vacatures

Geërfde woning kan financiële problemen geven

Door de vastzittende woningmarkt komen steeds meer mensen die een huis erven, in financiële problemen. Zo’n extra huis kan immers hoge lasten met zich meebrengen (denk aan: hypotheekrente, onderhoud, verzekeringen, etc.) en meestal zal er ook erfbelasting betaald moeten worden over de WOZ-waarde. Als je 23 maanden moet wachten tot het huis verkocht is (de gemiddelde tijd dat huizen op dit moment te koop staan), kan dat tamelijk rampzalig zijn.

Mogelijke oplossingen:

  • Als je voorziet dat je de kosten niet kunt betalen, kun je de erfenis verwerpen. Net zoals je een erfenis kunt verwerpen die vooral uit schulden bestaat.
  • Als je vooraf niet weet of het huis al dan niet een probleem gaat worden, kun je de erfenis ‘beneficiair’ aanvaarden. Dat is: een soort middenweg tussen aanvaarden en verwerpen. Als er meer schulden dan bezittingen zijn, word je door een beneficiaire aanvaarding niet aansprakelijk gesteld voor de schulden. De schuldeisers moeten tevreden zijn met wat er is. Waarschuwing: als je ook maar iets doet met betrekking tot de – mogelijke – erfenis, zoals het betalen van een rekening, of een ritje maken in de auto van de overledene, geldt dat wettelijk gezien als het aanvaarden van de erfenis! (Het doen van aangifte geldt overigens niet als automatische aanvaarding van de erfenis.)
  • Als je al in het bezit van het huis bent, en de erfbelasting niet kunt betalen, dan kun je (rentedragend!) uitstel aanvragen. Voor bedragen tot en met € 50.000 kan voor maximaal een jaar uitstel worden gevraagd. Bij hogere bedragen of langer uitstel dan een jaar, eist de Belastingdienst zekerheden, bijvoorbeeld in de vorm van een hypotheek op het huis.

Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) heeft inmiddels gevraagd wat het kabinet aan deze problematiek wil doen, en heeft voorgesteld om de betalingstermijn van de erfbelasting te verlengen tot 3 jaar. Het samenwerkings- verband ‘Netwerk Notarissen’ heeft voorgesteld om de wet zo te veranderen dat beneficiair aanvaarden de hoofdregel wordt, die automatisch geldt als je niets doet.

Nieuwsberichten
Samenwerking accountantskantoren
Geërfde woning kan financiële problemen geven
Btw-truc van gemeente was misbruik van recht
Wonen in het huis van je kinderen – en dan?
Ook door dga geërfd bloot eigendom valt onder tbs-regeling
Archief
september 2016
november 2013
juli 2012
Hak+Baak
Stationspark 100
3364 DA Sliedrecht
Postadres
Postbus 327
3360 AH Sliedrecht
T 0184 42 03 28
E info@hakbaak.nl
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Disclaimer
Klokkenluidersregeling
Klachtenregeling Verwerkersovereenkomst
twitter